Stop krivotvorinama

Izvještaj s 1. Plenarnog sastanka Europske promatračnice za povrede prava intelektualnog vlasništva


Dana 27. i 28. rujna 2012. godine u sjedištu Ureda za harmonizaciju na unutrašnjem tržištu (OHIM), u Alicanteu, Španjolska, održan je 1. Plenarni sastanak Europske promatračnice za povrede prava intelektualnog vlasništva (European Observatory on Infringements of Intellectual Property Rights).

Sastanku su prisustvovali predstavnici Europske komisije, Europskoga parlamenta, predstavnici međunarodnih i regionalnih organizacija koje djeluju u području prava intelektualnog vlasništva, predstavnici javnog sektora, te predstavnici privatnog sektora odnosno organizacija nositelja prava intelektualnog vlasništva.

Na sastanku je predstavljen Nacrt Programa rada Europske promatračnice za povrede prava intelektualnog vlasništva (dalje: Europska promatračnica) za 2013. godinu, odnosno plan daljnjih aktivnosti usmjerenih borbi protiv krivotvorenja i piratstva u Europskoj uniji i daljnjem jačanju učinkovitosti nacionalnih sustava zaštite i provedbe prava intelektualnog vlasništva.

Program rada Europske promatračnice za 2013. godinu pripremljen je nakon što su provedene konzultacije s nadležnim tijelima unutar nacionalnih sustava zaštite intelektualnog vlasništva zemalja članica te organizacijama nositelja prava intelektualnog vlasništva. Predstavljen je plan budućih projekata Europske promatračnice, za provedbu kojih će biti osnovane posebne stručne radne skupine, a rad na ranije započetim projektima Europske promatračnice nastavit će se prema utvrđenim planovima. Od devet planiranih projekata Europske promatračnice kao posebno značajan ističe se projekt u kojem će se pripremiti cjeloviti pregled nacionalne i međunarodne legislative u području provedbe prava intelektualnog vlasništva, s analizom pravne prakse zemalja članica EU-a, zatim projekt u kojem će se pripremiti pregled najbolje prakse u području provedbe prava intelektualnog vlasništva u EU, te projekt za razvoj jedinstvenog modela za prikupljanje statističkih podataka o povredama prava intelektualnog vlasništva u EU.

Program rada Europske promatračnice za 2013. godinu biti će predstavljen na sastanku Administrativnog vijeća OHIM-a u studenom 2012. godine.

Više o aktivnostima Europske promatračnice možete pročitati na službenim internetskim stranicama Ureda za harmonizaciju na unutrašnjem tržištu.
 

Datum novosti: 10.10.2012.

Ispiši stranicu