Stop krivotvorinama

Objavljen novi broj glasila EU Promatračnice za povrede prava intelektualnog vlasništva

Foto : FreeImages.com/Keith Syvinski

Obavještavamo vas da je Europska promatračnica za povrede prava intelektualnog vlasništva (EU Promatračnica) koja djeluje pri Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavila novo izdanje svoga glasila „The Observatory Newsletter” (travanj, 2017.).

Glasilo kao uvodnu vijest iznosi najvažnije podatke i zaključke koji proizlaze iz studije „Europski građani i intelektualno vlasništvo – percepcija, svijest i ponašanje“ koja predstavlja nastavak ranijeg istraživanja provedenog 2013. godine te o kojoj je zainteresirana javnost već izvješćivana na ovim internetskim stranicama, a upućuje se i na druge studije EUIPO-a objavljene u proteklom razdoblju.

U glasilu je naveden i pregled edukacijskih aktivnosti koje su održane u proteklom razdoblju, a organizirane su u svrhu stručnog usavršavanja sudaca i državnih odvjetnika te državnih službenika koji rade u području provedbe prava intelektualnog vlasništva u državama članicama Europske unije. EU promatračnica objavljuje i vijest o bazi podataka koja sadrži najvažnije odluke nacionalnih sudova država članica Europske unije vezanih uz povrede prava intelektualnog vlasništva, pod nazivom eSearch case law database.

Vezano uz aktivnosti koje države članice poduzimaju na području jačanja javne svijesti o važnosti poštivanja prava intelektualnog vlasništva, u glasilu je predstavljena i hrvatska nacionalna kampanja provedena tijekom 2016. godine pod nazivom „Ne kupujte mačka u vreći“ (str. 23.), a kojom se građane upozoravalo na potencijalne rizike kojima mogu biti izloženi pri kupnji krivotvorenih proizvoda putem internetskih servisa.

U glasilu se obrađuju i druge teme vezane uz provedbu prava intelektualnog vlasništva.

Glasilo je dostupno na sljedećoj poveznici.

 

Datum novosti: 12.4.2017.

Ispiši stranicu