Stop krivotvorinama

Objavljen novi broj glasila EU Promatračnice za povrede prava intelektualnog vlasništva

Foto : FreeImages.com/Keith Syvinski

Objavljen novi broj glasila EU Promatračnice za povrede prava intelektualnog vlasništva

Obavještavamo vas da je Europska promatračnica za povrede prava intelektualnog vlasništva (EU Promatračnica) koja djeluje pri Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavila novo izdanje svoga glasila „The Observatory Newsletter” (srpanj, 2017.).

U uvodnom dijelu glasila iznosi se vijest o dvodnevnom međunarodnom stručnom skupu o provedbi prava intelektualnog vlasništva (International IP Enforcement Summit) koji je održan u srpnju 2017. u Berlinu, a na kojem su sudjelovali donositelji politika, predstavnici državnih institucija koje se bave provedbom prava intelektualnog vlasništva te predstavnici civilnog društva i privatnog sektora. Direktor EUIPO-a, gospodin António Campinos,u svom je govoru podsjetio prisutne na sve značajniji problem svjetske trgovine krivotvorenim i piratskim proizvodima istaknuvši pritom kako digitalno doba pruža nove prilike za stvaratelje sadržaja i inovatore, ali, s druge strane, i za krivotvoritelje. Naglašeno je, međutim, da digitalno okruženje stvara ipak i nove mogućnosti u borbi protiv povreda prava intelektualnog vlasništva (primjerice, nove blockchain tehnologije). Predstavnici potrošača, nositelja prava i korisnika sustava zaštite  također su u raspravama imali priliku iznijeti svoja stajališta. Stručni skup je ocijenjen uspješnim te je predstavljen na društvenim mrežama.

U glasilu se nadalje navodi da je tijekom sastanka u Berlinu EUIPO objavio studiju „Mapiranje stvarnih putova trgovine krivotvorenim proizvodima“koju su zajednički pripremili EUIPO i OECD te izvješće pod nazivom 2017 Situation Report on Counterfeiting and Piracy in the European Unionkoje jerezultat rada na zajedničkom projektu EUIPO-a i EUROPOL-a, a o kojima je zainteresirana javnost izvješćivana i na ovim internetskim stranicama.

Također, objavljena je i vijest o tome da je u lipnju 2017. u okviru kampanje EUIPO-a Ideas Poweredodržana dvodnevna manifestacija za mlade s ciljem jačanja svijesti o važnosti prava intelektualnog vlasništva kod ove dobne  skupine,  naveden je  pregled ostalih stručno-edukacijskih aktivnosti koje su održane u proteklom razdoblju te su predstavljene i druge teme vezane uz provedbu prava intelektualnog vlasništva.

Glasilo je dostupno na sljedećoj poveznici.

Datum novosti: 5.9.2017.

Ispiši stranicu