Stop krivotvorinama

Objavljena studija EU Promatračnice za povrede prava intelektualnog vlasništva o krivotvorenim pesticidima

Foto : FreeImages.com/Filipe Rafaeli

Europska promatračnica za povrede prava intelektualnog vlasništva pri EUIPO-u objavila je desetu u nizu ekonomskih studija koje se bave utjecajem problema povreda prava intelektualnog vlasništva u pojedinim industrijskim sektorima u Europskoj uniji, pod izvornim nazivom: „The economic cost of IPR infringement in the pesticides sector“.

Studija pruža uvid u podatke o posljedicama krivotvorenja u sektoru proizvodnje pesticida za svih 28 država članica Europske unije, uključujući i Hrvatsku (podaci vidljivi u tabeli na str. 14 studije).

Iz studije proizlazi da legitimni proizvođači pesticida godišnje gube oko 1,3 milijarde eura prihoda zbog prisutnosti krivotvorenih pesticida na tržištu Europske unije, što čini 13,8% prodaje u ovom sektoru. S prodajnim gubicima povezan je i izravni gubitak od 2.600 radnih mjesta u Europskoj uniji. Najveće gubitke u ovom sektoru trpe Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska i Velika Britanija, kao najveći proizvođači pesticida u Europskoj uniji.

Studija razmatra i indirektne negativne učinke na druge segmente gospodarstva koji su posljedica krivotvorenja u ovom proizvodnom sektoru, ali i godišnje gubitke uzrokovane neplaćanjem poreza na razini 28 država članica EU-a, koji se procjenjuju na 238 milijuna eura.

Studija je dostupna na sljedećoj poveznici.
 

Datum novosti: 9.2.2017.

Ispiši stranicu