Stop krivotvorinama

Objavljena studija EU Promatračnice za povrede prava intelektualnog vlasništva o krivotvorenim pametnim telefonima

Europska promatračnica za povrede prava intelektualnog vlasništva pri EUIPO-u objavila je jedanaestu u nizu ekonomskih studija koje se bave utjecajem problema povreda prava intelektualnog vlasništva u pojedinim industrijskim sektorima u Europskoj uniji, pod izvornim nazivom: „The economic cost of IPR infringement in the smartphones sector“.
 
Studija je izrađena u suradnji s Međunarodnom telekomunikacijskom unijom (International Telecommunication Union, ITU), a ovo je prva studija iz navedene serije koja se bavi problemom krivotvorenja u određenom industrijskom sektoru istražujući problem na globalnoj razini.

Iz prikupljenih podataka u ovom istraživanju proizlazi da je u 2015. godini na svjetskom tržištu prodano 184 milijuna pametnih telefona (eng. smartphone) manje, kao posljedica prisutnosti krivotvorenih uređaja na tržištu. Legitimni proizvođači izgubili su time oko 12,9% očekivanih prihoda odnosno oko 45,3 milijarde eura.
 
Što se tiče podataka o stanju u ovom sektoru u Europskoj uniji (EU), u studiji se navodi da je tijekom 2015. godine prodano ukupno 150 milijuna pametnih telefona na tržištu Europske unije. Zbog prodaje krivotvorina izgubljeno je 8,3% očekivanih legitimnih prihoda u ovom sektoru jer je prodano 14 milijuna pametnih telefona manje, odnosno gubici na razini EU-a iznose oko 4,2 milijarde eura.

Studija pruža uvid u podatke o posljedicama krivotvorenja u sektoru proizvodnje pametnih telefona za svih 28 država članica Europske unije, uključujući i Hrvatsku (podaci vidljivi u tabeli na str. 10 studije).

Studija razmatra i druge negativne učinke krivotvorenja u ovom sektoru, naglašavajući da se ovdje radi o pitanjima sigurnosti i zdravlja potrošača te pitanjima povezanim sa zaštitom okoliša, s obzirom na to da se u proizvodnji ovakvih uređaja koriste neprovjerene komponente i materijali. Nadalje, smanjuje se kvaliteta i sigurnost mobilnih telekomunikacijskih usluga, čemu treba dodati i povećan rizik od različitih oblika računalnog kriminaliteta i ugrožavanja sigurnosti potrošača u ovom području (ugrožavanjem privatnosti potrošača odnosno njihovih osobnih podataka kao i sigurnosti online usluga plaćanja, instalacijom neželjenih softvera u mobilni uređaj i sl.).

Studija je u cjelini dostupna na sljedećoj poveznici.
 

Datum novosti: 1.3.2017.

Ispiši stranicu