Stop krivotvorinama

Objavljena studija o mapiranju stvarnih putova trgovine krivotvorenim proizvodima

Europska promatračnica za povrede prava intelektualnog vlasništva pri Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavila je studiju pod nazivom „Mapiranje stvarnih putova trgovine krivotvorenim proizvodima“ („Mapping the Real Routes of Trade in Fake Goods“). Ovu studiju su zajednički pripremili EUIPO i OECD i ona predstavlja nastavak studije iz 2016. godine pod nazivom „Trgovina krivotvorenim i piratskim proizvodima – mapiranje gospodarskih učinaka“.

Studija analizira koje su zemlje i gospodarstva ključna u proizvodnji krivotvorene robe te pruža uvid u najvažnije tranzitne točke u trgovini takvom robom. Predmet analize je deset glavnih sektora proizvoda za koje je ocijenjeno da su posebno osjetljivi na krivotvorenje i piratstvo, a oni obuhvaćaju širok raspon proizvoda zaštićenih pravom intelektualnog vlasništva te uključuju i robu široke potrošnje kao što su prehrambeni ili kozmetički proizvodi te proizvode poput rezervnih dijelova i čipova računala. Trgovina krivotvorenim proizvodima u tim je sektorima u 2013. godini iznosila 208 milijardi eura, što predstavlja više od polovice ukupne trgovine krivotvorenim proizvodima.

Iz studije proizlazi kako je Kina glavni proizvođač krivotvorenih proizvoda u devet od deset analiziranih sektora, a kao ostali veliki proizvođači ističu se i druge azijske zemlje poput Indije, Tajlanda, Turske, Malezije, Pakistana i Vijetnama. Turska zauzima posebno mjesto kao glavni proizvođač krivotvorenih proizvoda od kože, prehrambenih proizvoda i kozmetike, a navedeni se proizvodi potom iz Turske cestom šalju u druge države članice EU-a.

Nadalje, iz studije proizlazi kako su važne tranzitne točke za trgovinu krivotvorinom robom Hong Kong, Ujedinjeni Arapski Emirati i Singapur te oni upravljaju trgovinom krivotvorene robe u svih deset sektora obuhvaćenih studijom. Regionalne tranzitne točke za distribuciju krivotvorene robe u zemlje EU-a su Albanija, Egipat, Maroko i Ukrajina, dok je za SAD regionalna tranzitna točka Panama, a za Afriku neke zemlje Srednjeg istoka. Studija iznosi i podatak kako u trgovini krivotvorenom robom sve veću važnost imaju male pošiljke i to zbog nižih troškova dostave takve robe, ali i sve većeg udjela narudžbi putem internetskih servisa i elektroničke trgovine, tako da pošiljke s manje od deset artikala čine u prosjeku 43% svih pošiljaka.  

Objavljena studija dostupna je na sljedećoj poveznici.

 

Datum novosti: 5.7.2017.

Ispiši stranicu