Stop krivotvorinama

Objavljeni rezultati istraživanja o negativnim učincima krivotvorenja u sektoru kozmetike i proizvoda za osobnu njegu

Europska promatračnica za povrede prava intelektualnog vlasništva pri OHIM-u (dalje: EU Promatračnica) objavila je prvu u nizu ekonomskih studija koje se bave utjecajem problema krivotvorenja proizvoda u pojedinim industrijskom sektorima u Europskoj uniji, pod izvornim nazivom The economic cost of IPR infringement in the cosmetics and personal care sector: report of a pilot study”. Studija je objavljena na službenim internetskim stranicama EU Promatračnice.

Studija donosi statističke podatke o izravnim gubicima ovog industrijskog sektora zbog prodaje krivotvorina (parfema i toaletnih voda, sredstava za sunčanje, šampona, zubnih pasta, sapuna i drugih proizvoda, svrstanih za potrebe ovog istraživanja u deset grupa), o gubicima radnih mjesta, ali i o gubicima u javnim financijama odnosno u proračunima država, zbog ovakvih nezakonitih djelatnosti. Gubici se ne promatraju samo u sektoru u kojem se istraživanje provodi, nego se razmatra i negativni utjecaj na druge, povezane sektore (u ovom slučaju, sektor kemijske industrije, sektor proizvodnje ambalaže i dr.) odnosno indirektni negativni učinci na druge segmente proizvodnje u EU. Sama studija sadrži i detaljan prikaz metodologije koja je korištena u istraživanju.

Na ovo istraživanje nadovezat će se u sljedećih osamnaest mjeseci  još 12 dodatnih istraživanja EU Promatračnice u drugim industrijskim sektorima, za koje je poznato da su ugroženi problemom krivotvorenja (sektor lijekova, odjeće, automobilskih dijelova, igara i igračaka, satova, nakita itd.).Rezultati svih ovih studija koje se rade prema ujednačenoj metodologiji dati će cjelovitu i objektivnu sliku problema krivotvorenja i ukupnog negativnog učinka povreda prava intelektualnog vlasništva na sve dionike sustava i na društvo u cjelini.

Datum novosti: 11.5.2015.

Ispiši stranicu