Stop krivotvorinama

Objavljeno izvješće o zaštiti i kontroli oznaka zemljopisnog podrijetla poljoprivrednih proizvoda u Europskoj uniji

Foto: Freeimages.com/Boquerones

Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavio je izvješće pod nazivom „Zaštita i kontrola oznaka zemljopisnog podrijetla poljoprivrednih proizvoda u Europskoj uniji“. 

Izvješće se temelji na podacima koje su EUIPO-u dostavila nacionalna tijela država članica EU-a nadležna za politike kvalitete u području poljoprivrede i prehrane te na dodatnim informacijama iz dostupnih izvora. Glavni je cilj studije bio osigurati bolje poznavanje sustava za kontrolu i zaštitu oznaka zemljopisnog podrijetla u državama članicama EU-a, mapiranjem svih nadležnih tijela i propisanih postupaka, uključujući mjere koje se mogu poduzeti protiv povreda prava.

Slijedom toga, u izvješću se navodi opći pregled nacionalnih sustava za kontrolu prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, vina, alkoholnih pića i aromatiziranih pića na bazi vina te sveobuhvatni pregled svih nacionalnih nadležnih i kontrolnih tijela u državama članicama EU-a, kao i druge korisne informacije koje korisnicima oznaka zemljopisnog podrijetla mogu pomoći da zatraže zaštitu u slučaju povreda. Pregled sustava zaštite oznaka zemljopisnog podrijetla uspostavljen u Republici Hrvatskoj naveden je na str. 207.-221. ovoga izvješća.

Pristupi koje su države članice EU-a preuzele za provedbu kontrola oznaka zemljopisnog podrijetla u određenoj se mjeri razlikuju, no i dalje su u okviru zajedničkog pravnog okvira EU-a. U tome važnu ulogu ima i sama gospodarska vrijednost oznaka zemljopisnog podrijetla za poljoprivredne i prehrambene proizvode u svakom pojedinom nacionalnom gospodarstvu, a tu su značajni čimbenici razvijenost domaće proizvodnje te potrošnja proizvoda visoke kvalitete.

Države članice moraju poduzeti odgovarajuće administrativne i pravne mjere u cilju sprječavanja nezakonite uporabe proizvoda s oznakom zemljopisnog podrijetla koji se proizvode ili se stavljaju na njihovo nacionalno tržište, a postupci zaštite pokreću se po službenoj dužnosti. Uz to, istraživanje je pokazalo da većina država članica EU-a ima u svojim zakonodavstvima propisane i kaznenopravne mjere za teže slučajeve povreda prava oznaka zemljopisnog podrijetla.

Sažetak studije dostupan je na hrvatskom jeziku na sljedećoj poveznici.

Cjelina studije dostupna je na sljedećoj poveznici.

 

Datum novosti: 18.12.2017.

Ispiši stranicu