Stop krivotvorinama

Studija „Europski građani i intelektualno vlasništvo – percepcija, svijest i ponašanje“

Foto: Freeimages.com/Yarik Mishin

Studija „Europski građani i intelektualno vlasništvo – percepcija, svijest i ponašanje“ koju je proveo Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) tijekom 2016. godine predstavlja nastavak ranijeg istraživanja provedenog 2013. godine, te daje komparativne rezultate u odnosu na one koje je pokazala prethodna studija. Promatrajući ukupne rezultate ove studije, u pravilu se potvrđuju rezultati studije iz 2013. godine. Studija pokazuje da su europski građani općenito naklonjeni pravu intelektualnog vlasništva te se tako 97% ispitanih građana EU-a slaže da je važno da izumitelji, stvaratelji i umjetnici izvođači mogu zaštititi svoja prava i biti plaćeni za svoj rad.

78% ispitanika slaže se s tvrdnjom da poslovni subjekti koji svoje poslovanje temelje na intelektualnom vlasništvu značajnije doprinose stvaranju radnih mjesta i gospodarskom rastu, dok ih 70% smatra da nema opravdanja za kupnju krivotvorenih proizvoda. Ipak, čini se da je tolerancija prema kupnji krivotvorina veća kod mladih ljudi, naime 15% ispitanika između 15 i 24 godina starosti izjavljuje da su u proteklih 12 mjeseci namjerno kupili krivotvorene proizvode što je čak 9% više nego u 2013.

Što se tiče pristupa sadržajima zaštićenim autorskim pravima, 83% ispitanika preferira legalnu ponudu kada god ona postoji i cjenovno je prihvatljiva, a 71% onih koji priznaju da su nezakonito pristupali sadržajima zaštićenim autorskim pravima izjavljuje da bi sa tom praksom prestali ako bi im uz prihvatljivu naknadu mogli pristupiti na legalan način. Uočava se za 7% veći broj ispitanika koji plaćaju za legalan pristup sadržajima zaštićenim autorskim pravima u odnosu na onaj iz 2013. Valja istaknuti da ispitanici iz Republike Hrvatske, iako se i u Republici Hrvatskoj pokazuje povećanje korištenja legalne ponude, još uvijek znatno manje pristupaju sadržajima zaštićenim autorskim pravima na legalan način u odnosu na prosjek u Europskoj uniji (njih 14% u odnosu na 27% svih europskih građana koji sadržajima pristupaju kroz legalne izvore).

Informativni sažetak studije preveden je na hrvatski jezik te je dostupan na poveznici, a studiji u cjelini možete pristupiti putem sljedeće poveznice.

 

Datum novosti: 24.3.2017.

Ispiši stranicu