Stop krivotvorinama

Studija o derivativnom korištenju sadržaja koji je u javnoj domeni s posebnim naglaskom na filmsku industriju

Foto : FreeImages.com/Alexandre Saes

Europska promatračnica za povrede prava intelektualnog vlasništva pri EUIPO-u objavila je novu studiju pod izvornim nazivom „Derivative use of Public Domain Content - Film Industry Focus“. Cilj je ove studije prikazati na koji se način postojeći sadržaji, kako oni koji su u javnoj domeni tako i oni koji još uvijek uživaju autorskopravnu zaštitu, koriste od strane filmskih producenata za nove kreativne projekte.

Iz studije proizlazi kako sadržaji koji su u javnoj domeni (sadržaji kojima je istekla autorskopravna zaštita i za čije korištenje, slijedom toga, nije potrebno odobrenje nositelja prava) mogu biti vrlo zanimljiv materijal za filmske prilagodbe (adaptacije). Iz studije proizlazi da je tijekom razdoblja obuhvaćenog istraživanjem (od 2000. do 2010. godine) takav filmski sadržaj privukao više od 330 milijuna gledatelja u kina diljem Europe, što čini četiri posto ukupne kinematografske publike u Europi. Sadržaje koji su u javnoj domeni koriste mnogi filmski producenti i postoje primjeri vrlo uspješnih filmova koji su nastali upravo korištenjem odnosno filmskom prilagodbom takvog sadržaja. U isto vrijeme, kinematografske prilagodbe koje se temelje na sadržaju koji još uvijek uživa autorskopravnu zaštitu pogledalo je više od 35% ukupne kinematografske publike u Europi.

Nadalje, studija ukazuje na to da se, gledajući sektor filmske industrije, protekom vremena gubi značaj sadržaja koji su u javnoj domeni, a koji bi se mogao koristiti kao osnova za filmsku prilagodbu. Tako studija navodi podatak o tome da je vjerojatnost da knjiga bude korištena kao temelj za filmsku prilagodbu protekom dvanaest godina od njezinog prvog izdanja 50% manja nego u prvih pet godina od izdavanja knjige. Izgledi za prilagodbu knjige u film protekom 70 godina od prvog izdanja čak su 95% manji nego u prvih pet godina od prvog izdavanja knjige. Istraživanje je pokazalo da pad derivativne vrijednosti kreativnog sadržaja općenito utječe na autorska djela, osim na kapitalna djela ljudskog stvaralaštva.

S druge strane, zanimljiv je i podatak da knjige kojima je istekla autorskopravna zaštita, a bile su predmetom filmske prilagodbe, izazivaju veći interes čitatelja nego one knjige koje su novijeg datuma i još su u okviru zaštite, ali nisu bile korištene kao predložak za snimanje filma.

Studija je, uključujući i sažetak na hrvatskom jeziku, dostupna na sljedećoj poveznici.

 

Datum novosti: 2.6.2017.

Ispiši stranicu