Stop krivotvorinama

Svjetski dan borbe protiv krivotvorina - 7. lipnja 2017.

Svjetski dan borbe protiv krivotvorenja obilježava se od 1998. godine u lipnju svake godine na inicijativu Svjetske mreže protiv krivotvorina (Global Anti-Counterfeiting Network (GACG)) kako bi se podigla javna svijest o šteti koja nastaje krivotvorenjem. Svjetski dan borbe protiv krivotvorenja ove se godine obilježava 7. lipnja.

Krivotvorenim proizvodom smatra se svaki onaj proizvod, uključujući i njegovu ambalažu, koji je bez odobrenja nositelja prava na žig označen jednakim žigom ili žigom koji se od njega bitno ne razlikuje, i koji time povrjeđuje prava nositelja toga žiga. S obzirom na suvremene razmjere krivotvorenja nositelji prava intelektualnog vlasništva trpe znatnu štetu u poslovanju, a krivotvorenje ima i štetne šire društvene posljedice. Uspješna i učinkovita provedba prava intelektualnog vlasništva garantira ujedno zaštitu potrošača, zaštitu zdravlja i sigurnosti građana, zaštitu gospodarstva i očuvanje radnih mjesta, sprječavanje organiziranog kriminala, ali i potiče inovativnost i povećanje kvalitete proizvodnje.

Na Svjetski dan borbe protiv krivotvorina prilika je još jednom pozvati javnost da kupnjom legalnih proizvoda i prijavom onih koji prodaju ili nude na prodaju krivotvorene proizvode doprinesu vlastitoj sigurnosti i zajedničkoj borbi protiv ove rastuće društvene opasnosti.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv krivotvorina nastavlja se i sa provođenjem zajedničke edukativne akcije „ Stop krivotvorinama i piratstvu“ koje se diljem Republike Hrvatske održavaju od 2011. godine, u organizaciji nadležnih tijela državne uprave i organizacija koje sudjeluju u mehanizmu koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva. Svrha ovih akcija je podizanje razine javne svijesti o negativnim društvenim posljedicama krivotvorenja i piratstva i o važnosti poštivanja intelektualnog vlasništva i autorskih prava kao osnove za poticajno i neovisno umjetničko stvaralaštvo, te informiranje o učincima krivotvorenja i piratstva na gospodarstvo, kao i na zdravlje te sigurnost građana. Akcija će se održati 9. lipnja u Šibeniku.

 

Datum novosti: 7.6.2017.

Ispiši stranicu