Stop krivotvorinama

U Velikoj Gorici, 14.06.2015. održana je zajednička edukativna akcija „Stop krivotvorinama i piratstvu“

U nedjelju 14.06.2015. na Trgu Franje Tuđmana u Velikoj Gorici u okviru festivala VG fest, u organizaciji nadležnih tijela državne uprave i organizacija koje sudjeluju u mehanizmu koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva, održana je zajednička edukativna akcija „Stop krivotvorinama i piratstvu“.
Akciju su organizirali Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Carinska uprava Ministarstva financija, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa kao i udruge nositelja prava intelektualnog vlasništva HDS ZAMP, HUZIP, ZAPRAF, IHG, BSA, BOA, HGU, HDU,DHFR, APAW te Nacionalni odbor ICC Hrvatska.

Svrha ove akcije je podizanje razine javne svijesti o negativnim društvenim posljedicama krivotvorenja i piratstva te o sustavu provedbe prava intelektualnog vlasništva.

Na informacijskom štandu bili su izloženi razni krivotvoreni i piratski proizvodi koje su nadležna tijela oduzela prilikom provedbe prava, kao i originalni proizvodi, te su carinski i policijski službenici, zajedno s djelatnicima DZIV-a građane educirali o tome kako razlikovati krivotvorene i piratske proizvode od originalnih.

Uz to građanima su također ukazivali na štete i opasnosti za zdravlje, sigurnost i gospodarstvo koje uzrokuju proizvodnja, promet i uporaba krivotvorenih proizvoda, osobito kada se radi o proizvodima kao što su lijekovi, hrana, kozmetički proizvodi, obuća i odjeća, ručni alati i drugi električni proizvodi, ili pak piratiziranje glazbe, računalnih igara, filmova i sl.

Akcija je privukla interes građana svih uzrasta koji su posjećivali štand te su se uz informacije koje su mogli dobiti neposredno od službenika nadležnih tijela o problemu krivotvorenja i piratstva te zaštiti i provedbi prava intelektualnog vlasništva mogli upoznati i putem mnogobrojnih informativnih i promidžbenih materijala.

Tako su primjerice mogli saznati što su i kako se štite žig i industrijski dizajn kojima se označavaju proizvodi kako bi ih potrošači mogli identificirati na tržištu, što je dozvoljeno činiti a što nije s glazbom na Internetu, što je to autorsko pravo i kako se i zašto štiti i sl. Uz to mogli su naučiti i kako prepoznati krivotvorene proizvode, zašto je to uopće bitno, kako se zaštititi i kome se obratiti u slučaju sumnje na krivotvorenu robu.

 

Datum novosti: 15.6.2015.

Ispiši stranicu