BUDI DIV, Održan Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade u Zadru, 8.4.2019.

U Kazalištu lutaka Zadar, 8. travnja 2019. od 10 do 17 sati, pod motom Budi kreatIVan, Budi inovatIVan, BUDI DIV, održano je peto u nizu događanja pod nazivom Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade.

Riječ je o interaktivnoj edukaciji djece i mladih o intelektualnom vlasništvu i upravljanju njime koja je nastala u suradnji Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske (DZIV) i Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), uz pokroviteljstvo Nacionalne koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva.

Događanju u Zadru prisustvovalo je  oko 600 djece i mladih iz osnovnih i srednjih škola Grada Zadra, u pratnji učitelja i profesora.

Crtane filmove o intelektualnom vlasništvu pod nazivom „Mia i Artijevci“ pogledalo je oko 300 učenika od 1. do 4. razreda osnovnih škola u pratnji učitelja. Na interaktivnim radionicama održanima nakon predstave sudjelovalo je gotovo 100 učenika nižih razreda osnovnih škola Petra Preradovića i Šime Budinića, koji su kroz igre i praktični rad iskazali svoju kreativnost i inovativnost te su detaljnije upoznati s temama autorskog prava, patenata i žigova.

Učenike 5., 6., 7. i 8. razreda osnovnih škola  u sklopu programa za više razrede osnovnih škola pod nazivom „Imam ideju“, kroz kratke filmove, skečeve i zanimljivosti iz domene intelektualnog vlasništva, vodila je autorica programa Lara Antić Prskalo. Na radionicama koje su uslijedile, na kojima je sudjelovalo 30 učenika viših razreda osnovne škole Šime Budinića, kroz primjere i uzorke krivotvorina zaustavljenih od strane djelatnika Carine RH djelatnice DZIV-a pokazale su kako prepoznati krivotvorine, dok su djelatnici DZIV-a putem online kvizova poučili učenike o osnovama autorskog prava te o načinu kako u svakodnevnom životu prepoznati pojedine oblike intelektualnog vlasništva – patente, žigove i industrijski dizajn.

Na dijelu događanja namijenjenog srednjoškolcima sudjelovalo je oko 180 učenika iz Gimnazija Jurja Barakovića i Vladimira Nazora, te Prirodoslovno – grafičke škole Zadar. Nakon prikazanog filma autora Milana Majerovića Stilinovića o mladim kreativcima i inovatorima učenici su sudjelovali na tribini na kojoj su im svoja iskustva u kreativnom radu i stvaranju kreativnih sadržaja te njegovoj komercijalizaciji predstavili sopranistica Nela Šarić, magistar farmacije, književnik i poduzetnik Frane Herenda, glumac, dramaturg i redatelj Vinko Radovčić, te mladi poduzetnik Marko Mišulić. Više od 50 srednjoškolaca sudjelovalo je na radionicama na kojima su ih djelatnici DZIV-a putem online kvizova poučili kako prepoznati i na odgovarajući način primijeniti različite vrste intelektualnog vlasništva, zatim osnovama autorskog prava te izazovima pri korištenju autorskih djela dostupnih putem interneta, a kroz primjere i uzorke krivotvorina zaustavljenih od strane djelatnika Carine RH djelatnice  DZIV-a pokazale su kako prepoznati krivotvorene proizvode.

Nadamo se da smo kod učenika uspjeli potaknuti kreativni i inovativan duh, objasniti im ulogu i potencijal zaštite intelektualnog vlasništva i važnosti poštivanja tuđih prava.

Zahvaljujemo Zadarskoj županiji i Gradu Zadru na podršci u provedbi događanja, ustupanju Kazališta lutaka Zadar na korištenje za potrebe provedbe ovog događanja, pomoći pri organizaciji posjeta učenika osnovnih i srednjih škola iz Zadra.

Zahvaljujemo ravnateljima, učiteljima i profesorima Grada Zadra  koji su prepoznali ovaj projekt i omogućili svojim učenicima da u njemu sudjeluju te se nadamo daljnjoj suradnji pri provedbi budućih sadržaja u okviru Dana intelektualnog vlasništva za djecu i mlade koje planiramo nadalje provoditi.

 

Datum novosti: 18.4.2019.