Održan Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade

Preko 350 djece i mladih prisustvovalo je prvom po redu događanju Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade održanom 30.5. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Predstavu kazališta Tirena „Tko je to izumio“ pogledalo je 174 učenika prva tri razreda OŠ Mladost, u pratnji učitelja. Na interaktivnim radionicama održanim nakon predstave učenici trećih razreda OŠ Mladost kroz igre i praktični rad iskazali su svoju kreativnost i inovativnost te su detaljnije upoznati sa temama autorskog prava, patenata i žigova.

Učenike 7. razreda OŠ Trnsko i OŠ Kajzerica te 8.razreda OŠ Jure Kaštelana u sklopu programa za više razrede osnovnih škola pod nazivom „Imam ideju“, kroz kratke filmove, skečeve i zanimljivosti iz domene intelektualnog vlasništva vodila je autorica programa Lara Antić Prskalo. Na radionicama koje su uslijedile djelatnici FER-a su kroz demonstraciju funkcija robota objasnili učenicima ulogu softverskih licenci u robotici, djelatnica Carinske uprave kroz primjere i uzorke krivotvorina zaustavljenih od strane djelatnika Carine RH pokazala je kako prepoznati krivotvorine, dok su djelatnici DZIV-a putem on-line kviza poučili učenike o osnovama autorskog prava.

Učenici Grafičke škole u Zagrebu nakon prikazanog filma autora Milana Majerovića Stilinovića o mladim kreativcima i inovatorima sudjelovali su na tribini na kojoj im je svoja iskustava u stvaranju kreativnog dizajna te njegovoj komercijalizaciji ispričala mlada dizajnerica i poduzetnica Mia Marić. Srednjoškolci su pored radionica iz autorskog prava i prepoznavanja krivotvorina sudjelovali i na radionici namijenjenoj razlikovanju i odgovarajućoj primjeni različitih prava intelektualnog vlasništva.

Nadamo se da smo kod učenika uspjeli potaknuti kreativni i inovativan duh, objasniti im ulogu i potencijal zaštite intelektualnog vlasništva i važnosti poštivanja tuđih prava. Voljeli bismo da se mnogi od njih prijave i na natječaj za učenike osnovnih i srednji škola „Inovacija za bolji život“ koji je otvoren do 30. studenog ove godine koji smo i kroz jučerašnje aktivnosti promovirali među učenicima.

Događanje Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade nastalo je u suradnji Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske (DZIV) i Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), uz pokroviteljstvo Nacionalne koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva.

Zahvaljujemo Ministarstvu znanosti i obrazovanja za organizaciju posjeta škola, kao i ravnateljima, učiteljima i profesorima koji su prepoznali ovaj projekt, te se nadamo daljnjoj suradnji pri provedbi predstojećih događanja Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade koje od jeseni planiramo provoditi diljem Republike Hrvatske.

 

Datum novosti: 1.6.2017.