Održan Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade u Varaždinu, 14.11.2017.

 

U Varaždinu u Kinu Gaj i prostorijama Gradske vijećnice, 14. studenog od 9 do 15 sati pod motom Budi kreatIVan•Budi inovatIVan•BUDI DIV održano je događanje pod nazivom Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade.
 
Riječ je o interaktivnoj edukaciji djece i mladih o intelektualnom vlasništvu i upravljanju njime koja je nastala u suradnji Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske (DZIV) i Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), uz pokroviteljstvo Nacionalne koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva.
 
Događanju u Varaždinu prisustvovalo je više od 550 djece i mladih iz osnovnih i srednjih škola grada Varaždina i Varaždinske županije, u pratnji učitelja i profesora.

Predstavu kazališta Tirena „Tko je to izumio“ pogledalo je 200 učenika 2. do 4. razreda I,II,IV,V i VI Osnovne škole u Varaždina u pratnji učitelja. Na interaktivnim radionicama održanim nakon predstave sudjelovalo je 99 učenika nižih razreda osnovne škole koji su kroz igre i praktični rad iskazali svoju kreativnost i inovativnost te su detaljnije upoznati sa temama autorskog prava, patenata i žigova.

Učenike 5. do 8. razreda I,II,IV i V Osnovne škole iz Varaždina u sklopu programa za više razrede osnovnih škola pod nazivom „Imam ideju“, kroz kratke filmove, skečeve i zanimljivosti iz domene intelektualnog vlasništva vodila je autorica programa Lara Antić Prskalo. Na radionicama koje su uslijedile, na kojima je sudjelovalo 80 učenika viših razreda osnovne škole, djelatnici FER-a su kroz demonstraciju funkcija robota objasnili učenicima ulogu softverskih licenci u robotici, djelatnica Carinske uprave kroz primjere i uzorke krivotvorina zaustavljenih od strane djelatnika Carine RH pokazala je kako prepoznati krivotvorine, dok su djelatnici DZIV-a putem online kviza poučili učenike o osnovama autorskog prava.

Na dijelu događanja namijenjenog srednjoškolcima sudjelovalo je 200 učenika iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole, Elektrostrojarske škole Varaždin, Gospodarske škole Varaždin, Druge gimnazije Varaždin, Arboretum Opeka Marčan, Prve Gimnazije Varaždin,Srednje strukovne škole Varaždin, Glazbene škole Varaždin, Srednje škole Ivanec, Srednje škole Ludbreg, Srednje škole Novi Marof, Medicinske škole Varaždin te Strojarske i prometne škole iz Varaždina. Nakon prikazanog filma autora Milana Majerovića Stilinovića o mladim kreativcima i inovatorima učenici su sudjelovali na tribini na kojoj im je svoja iskustava u stvaranju kreativnog dizajna te njegovoj komercijalizaciji predstavio mladi dizajner i poduzetnik iz Varaždina Martin Košćak. Preko 100 srednjoškolaca sudjelovalo je na radionicama na kojima su ih djelatnici DZIV-a putem online kvizova poučili kako prepoznati i na odgovarajući način primijeniti različite vrste intelektualnog vlasništva zatim osnovama autorskog prava te izazovima pri korištenju autorskih djela dostupnih putem interneta, a djelatnica Carinske uprave kroz primjere i uzorke krivotvorina zaustavljenih od strane djelatnika Carine RH pokazala je kako prepoznati krivotvorene proizvode.

Nadamo se da smo kod učenika uspjeli potaknuti kreativni i inovativan duh, objasniti im ulogu i potencijal zaštite intelektualnog vlasništva i važnosti poštivanja tuđih prava. Voljeli bismo da se mnogi od njih prijave i na natječaj za učenike osnovnih i srednji škola „Inovacija za bolji život“ koji je otvoren do 30. studenog ove godine koji smo i kroz jučerašnje aktivnosti promovirali među učenicima.

Zahvaljujemo Gradu Varaždinu na podršci u provedbi događanja, ustupanju na korištenje Kina Gaj i prostorija Gradske vijećnice za potrebe provedbe ovog događanja, pomoći pri organizaciji posjeta učenika osnovnih škola iz Varaždina te na sudjelovanju u medijskoj podršci događanja. Zahvaljujemo Varaždinskoj županiji na podršci u organizaciji događanja te pomoći pri organizaciji sudjelovanja učenika srednjih škola iz Varaždinske županije na događanju.
 
Zahvaljujemo ravnateljima, učiteljima i profesorima grada Varaždina i Varaždinske županije koji su prepoznali ovaj projekt, te se nadamo daljnjoj suradnji pri provedbi budućih sadržaja u okviru Dana intelektualnog vlasništva za djecu i mlade koje planiramo provoditi u idućoj godini.


 

Datum novosti: 17.11.2017.