Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv krivotvorenja - 5. lipnja

5. lipnja obilježava se Svjetski dan borbe protiv krivotvorenja.  Ured Ujedinjenih naroda za borbu protiv droge i kriminala (UNDOC) tim je povodom objavio novu publikaciju namijenjenu jačanju svijesti potrošača kojom upozorava na povezanost krivotvorenja sa organiziranim kriminalom.  Brošuru možete pogledati ovdje.

Publikacijom se dopunjuje kampanja pod nazivom „Krivotvorine: Ne ulažite u organizirani kriminal“ koju je UNDOC pokrenuo 14. siječnja ove godine  u cilju jačanja svijesti o opasnostima od krivotvorina i njihovoj povezanosti sa međunarodnim organiziranim kriminalom. Cilj je ove kampanje ukazati potrošačima na činjenicu da krivotvoreni proizvodi godišnje generiraju više od 250 miliona USD, te da iza proizvodnje krivotvorina stoje kriminalne skupine koje se na taj način financiraju, pa se stoga kupnjom krivotvorina sponzoriraju druge, ozbiljnije kriminalne radnje.

Potrošače se navodi da razmisle o posljedicama kupnje krivotvorina te im se dodatno ukazuje i na zdravstvene i sigurnosne rizike te ekološke i etičke probleme vezane uz ovu nezakonitu djelatnost. Želi se naglasiti da je krivotvorenje zločin sa dalekosežnim posljedicama: od iskorištavanja radnika za proizvodnju krivotvorina, preko štetnih, a moguće i smrtonosnih posljedica koje su vezane uz korištenje takvih proizvoda, do veze krivotvorenja sa financiranjem organiziranog kriminala, te se stoga tiče svih nas. 

U sklopu kampanje od ranije je dostupan informativni spot pod nazivom „LookBehind“ koji se može pogledati ovdje.

Više podataka o samoj kampanji možete pronaći na internetskim stranicama UNDOC-a.

Datum novosti: 6.6.2014.