Objavljena nova studija u okviru inicijative BASCAP

Posrednicima se smatraju nositelji različitih djelatnosti koje čine okosnicu trgovine, jer oni su dobavljači sirovina ili komponenata za proizvodnju, prijevoznici ili distributeri proizvoda, vlasnici trgovina (uključujući internetske prodavaonice), pružatelji internetskih usluga, pružatelji marketinških usluga, pružatelji usluga kartičnog platnog prometa i dr. Svi su oni zaslužni za odvijanje trgovine u današnjim globalnim razmjerima, te se slijedom toga sve više razmatra potreba za jačanjem svijesti svih čimbenika u sustavu trgovine o potrebi sprječavanja zlouporaba njihove infrastrukture i djelatnosti od strane onih koji posluju na nezakonit način. Posebno se naglašava važnost zaštite odnosno sprječavanja ulaska krivotvorenih i piratskih proizvoda u legalne lance prodaje i distribucije proizvoda.

Prava intelektualnog vlasništva trebaju ostati zaštićena u procesima međunarodne trgovine, te je potrebno spriječiti da potrošači budu izloženi rizicima kupnje krivotvorenih i potencijalno opasnih proizvoda. Studija pokazuje da je jedan od pet potrošača kupujući proizvode na Internetu kupovao u internetskim prodavaonicama za koje nije znao da nude na prodaju krivotvorene proizvode.

Stoga se naglašava važnost jačanja korporativne i socijalne odgovornosti svih poslovnih subjekata u sprječavanju pojava krivotvorenih i piratskih proizvoda. Studija sadrži i preporuke za poslovne subjekte, uključujući one u e-trgovini, o tome  kako eliminirati ili smanjiti rizike ulaska krivotvorenih ili piratskih proizvoda u legitimne trgovačke kanale.

Studija je dostupna na poveznici:

http://www.iccwbo.org/News/Articles/2015/BASCAP-Intermediaries-can-do-more-to-combat-counterfeiting-and-piracy/.

Datum novosti: 4.5.2015.