Strojevi i rezervni dijelovi

Kod krivotvorenih strojeva, kao i kod „proizvodnje“ svih ostalih vrsta krivotvorenih proizvoda, krivotvoritelji nastoje da uz što manja ulaganja proizvedu proizvod nalik originalnom proizvodu koji se dobro prodaje na tržištu, odnosno da ga obilježe žigom (robnom markom) koja uživa ugled ili popularnost kod potrošača. Stoga je kod krivotvorenih proizvoda u pravilu  žrtvovana kvaliteta, a posljedično tome ovakvi proizvodi najčešće ne zadovoljavaju osnovne tehničke zahtjeve, često se kvare te su potencijalno opasni za rukovanje.

Krivotvoreni strojevi u pravilu ne udovoljavaju propisanim tehničkim zahtjevima te nisu prošli propisani postupak ocjenjivanja sukladnosti. Ispitivanja krivotvorenih strojeva pokazala su da su ovi proizvodi najčešće proizvedeni od nekvalitetnih materijala, da nisu jednako trajni i čvrsti kao originalni, te da ne mogu podnijeti niti uobičajena opterećenja koja nastaju pri njihovoj namjenskoj upotrebi. Najčešće krivotvoreni strojevi su motorni i električni alati poput motornih lančanih pila ili bušilica.

Krivotvoreni rezervni dijelovi također predstavljaju opasnost za sigurnost građana  jer čak i ako su ugrađeni u originalne proizvode mogu dovesti ne samo do oštećenja ili uništenja stroja, nego i do ozljeda ili smrtnih posljedica za rukovatelja strojem.
Na području trgovine rezervnih dijelova automobilske industrije krivotvorenje predstavlja ne samo dio nesređenog tržišta rezervnim dijelovima, nego i ozbiljan problem odnosno opasnost za krajnje potrošače. Krivotvorenim rezervnim dijelovima trguje se na sivom tržištu, zajedno sa recikliranim dijelovima, dijelovima dobivenim na starom otpadu i ukradenim dijelovima, zbog čega je još teže utvrditi radi li se o prodaji legalnog ili ilegalnog proizvoda. Naročito su opasni krivotvoreni automobilski dijelovi (npr. disk pločice za kočnice) jer značajno umanjuju sigurnosna svojstva vozila, a nesreće prouzročene na ovaj način mogu izazvati znatnu materijalnu štetu i biti pogubne za sudionike u prometu.