Zabavni sadržaji i softver

Neovlašteno korištenje (piratizacija) glazbenih i filmskih djela napretkom digitalne tehnologije i interneta poprimila je razmjere koji ugrožavaju opstanak pojedinih grana tzv. kreativne industrije, koja je jedan od najdinamičnijih gospodarskih sektora u razvijenim zemljama, uključujući i Hrvatsku.

Iz podataka Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo objavljenih u Izvješću o intelektualnom vlasništvu i mladima – pokazatelji za 2022. godinu, koje je rezultat istraživanja provedenog među mladim građanima Europske unije o poštivanju prava intelektualnog vlasništva, između ostalog proizlazi da je 28% mladih u dobi od 15 do 24 godine u Hrvatskoj namjerno pristupilo piratskom sadržaju u proteklih 12 mjeseci.

Iz infografika objavljenih uz Izvješće proizlazi da se tih 28% hrvatskih ispitanika najčešće koristilo nezakonitim internetskim izvorima za korištenje filmova, televizijskih serija i emisija, glazbe, softvera, videoigara, sportskih događaja uživo te e-knjiga.  

Ipak, 56% mladih ispitanika iz Hrvatske izjavilo je da radije pristupa autorskim djelima putem legalnih internetskih servisa. 

Kod internetskih korištenja, korisnike odnosno potrošače općenito se savjetuje da koriste legalne internetske izvore (servise) za korištenje autorskih sadržaja, koji su sada u sve većem broju dostupni i za potrošače u Hrvatskoj, i to za različite kategorije autorskih djela odnosno predmeta zaštite srodnih prava.