Stop krivotvorinama

BUDI DIV, Održan Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade u Velikoj Gorici, 10.12.2018.


U Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici, 10. prosinca 2018. od 9 do 16 sati, pod motom Budi kreatIVan, Budi inovatIVan, BUDI DIV, održano je četvrto u nizu događanja pod nazivom Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade.

Riječ je o interaktivnoj edukaciji djece i mladih o intelektualnom vlasništvu i upravljanju njime koja je nastala u suradnji Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske (DZIV) i Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), uz pokroviteljstvo Nacionalne koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva.

Događanju u Velikoj Gorici prisustvovalo je oko 900 djece i mladih iz osnovnih i srednjih škola Grada Velike Gorice, u pratnji učitelja i profesora.

Crtane filmove o intelektualnom vlasništvu pod nazivom „Mia i Artijevci“ pogledalo je oko 300 učenika od 1. do 4. razreda osnovnih škola Novo Čiče,Vukovina, Velika Mlaka, Šćitarjevo, Nikole Hribara, E. Kumičića, J. Habdelića, E. Kvaternika u pratnji učitelja. Na interaktivnim radionicama održanima nakon predstave sudjelovalo je 60 učenika nižih razreda osnovne škole, koji su kroz igre i praktični rad iskazali svoju kreativnost i inovativnost te su detaljnije upoznati s temama autorskog prava, patenata i žigova.

Učenike 5., 6., 7. i 8. razreda osnovnih škola Novo Čiče, Nikole Hribara, E. Kumičića, J. Habdelića, E. Kvaternika u sklopu programa za više razrede osnovnih škola pod nazivom „Imam ideju“, kroz kratke filmove, skečeve i zanimljivosti iz domene intelektualnog vlasništva, vodila je autorica programa Lara Antić Prskalo. Na radionicama koje su uslijedile, na kojima je sudjelovalo 70 učenika viših razreda osnovne škole, kroz primjere i uzorke krivotvorina zaustavljenih od strane djelatnika Carine RH djelatnica Carinske uprave pokazala je kako prepoznati krivotvorine, dok su djelatnici DZIV-a putem online kvizova poučili učenike o osnovama autorskog prava te o načinu kako u svakodnevnom životu prepoznati pojedine oblike intelektualnog vlasništva – patente, žigove i industrijski dizajn.

Na dijelu događanja namijenjenog srednjoškolcima sudjelovalo je oko 250 učenika iz Gimnazije, Ekonomske, Strukovne te Zrakoplovne srednje škole u Velikoj Gorici. Nakon prikazanog filma autora Milana Majerovića Stilinovića o mladim kreativcima i inovatorima učenici su sudjelovali na tribini na kojoj su im svoja iskustva u kreativnom radu i stvaranju kreativnih sadržaja te njegovoj komercijalizaciji predstavili glazbeni producent Hrvoje Prskalo i filmski producent Ljubo Zdjelarević. Više od 50 srednjoškolaca sudjelovalo je na radionicama na kojima su ih djelatnici DZIV-a putem online kvizova poučili kako prepoznati i na odgovarajući način primijeniti različite vrste intelektualnog vlasništva, zatim osnovama autorskog prava te izazovima pri korištenju autorskih djela dostupnih putem interneta, a kroz primjere i uzorke krivotvorina zaustavljenih od strane djelatnika Carine RH djelatnica Carinske uprave pokazala je kako prepoznati krivotvorene proizvode.

Nadamo se da smo kod učenika uspjeli potaknuti kreativni i inovativan duh, objasniti im ulogu i potencijal zaštite intelektualnog vlasništva i važnosti poštivanja tuđih prava. Voljeli bismo da se mnogi od njih prijave i na natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola „Original je uvijek bolji“, koji je otvoren do 18. ožujka 2019. godine.
Zahvaljujemo Gradu Velika Gorica na podršci u provedbi događanja, ustupanju Pučkog otvorenog učilišta na korištenje za potrebe provedbe ovog događanja, pomoći pri organizaciji posjeta učenika osnovnih i srednjih škola iz Velike Gorice.

Zahvaljujemo ravnateljima, učiteljima i profesorima Grada Velika Gorica koji su prepoznali ovaj projekt i omogućili svojim učenicima da u njemu sudjeluju te se nadamo daljnjoj suradnji pri provedbi budućih sadržaja u okviru Dana intelektualnog vlasništva za djecu i mlade koje planiramo nadalje provoditi.

 

Datum novosti: 21.12.2018.


Ispiši stranicu