Stop krivotvorinama

14.6.2024.

Objavljena javna savjetovanja Europske komisije u području provedbe prava intelektualnog vlasništva

Europska komisija pokrenula je dva javna savjetovanja u području provedbe prava intelektualnog vlasništva.
Opširnije

12.6.2024.

EUIPO pokreće paneuropsku medijsku kampanju povodom Svjetskog dana borbe protiv krivotvorenja

Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) pokreće godišnju medijsku kampanju povodom Svjetskog dana borbe protiv krivotvorenja. Ovogodišnja kampanja bit će usmjerena na sport i negativne učinke krivotvorina i piratstva na održivost sporta i sportskog sektora.
Opširnije

17.5.2024.

Objavljeno Izvješće o analizi operacije suzbijanja krijumčarenja krivotvorene robe na vanjskim granicama EU-a

Izvješće su zajednički sastavili EUIPO i Frontex kao dio Europske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kaznenih prijetnji (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats - EMPACT), koja uključuje intelektualno vlasništvo kao europski prioritet u provedbi prava.
Opširnije

22.3.2024.

Objavljena Preporuka Europske komisije za borbu protiv krivotvorenja

Europska Komisija je 19. ožujka 2024. godine usvojila Preporuku o mjerama za borbu protiv krivotvorenja i unaprjeđenje provedbe prava intelektualnog vlasništva (dalje: Preporuka), najavljivanu i kao paket instrumenata Europske unije za borbu protiv krivotvorenja (EU toolbox against counterfeiting).
Opširnije

13.2.2024.

Šesnaesta sjednica Savjetodavnog odbora za provedbu prava

U razdoblju od 31. siječnja do 2. veljače 2024. godine u sjedištu Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) u Ženevi održana je šesnaesta sjednica Savjetodavnog odbora za provedbu prava (Advisory Committee on Enforcement; ACE).
Opširnije

20.9.2023.

Objavljeno Izvješće EUIPO-a o povredama autorskog prava na internetu u Europskoj uniji

Europska promatračnica za povrede prava intelektualnog vlasništva koja djeluje pri Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavila je Izvješće o povredama autorskog prava na internetu, pod izvornim nazivom "Online Copyright Infringement in the European Union (Films, Music, Publications, Software and TV, 2017-2022)".
Opširnije

11.9.2023.

Objavljeno Statističko izvješće o povredama prava intelektualnog vlasništva u Republici Hrvatskoj za 2022. godinu

Obavještavamo vas da je objavljeno Statističko izvješće o povredama prava intelektualnog vlasništva u Republici Hrvatskoj s podacima za 2022. godinu.
Statističko izvješće dostupno je na sljedećoj poveznici.
Opširnije

12.6.2023.

EUIPO objavio studiju povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv krivotvorenja

Povodom Svjetskog dana borbe protiv krivotvorenja koji se ove godine obilježava 12. lipnja, Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavio je treće izdanje studije koja se bavi percepcijom europskih građana o pravima intelektualnog vlasništva te mjerom u kojoj europski građani poštuju ta prava, pod izvornim nazivom „European Citizens and Intellectual Property: Perception, Awareness and Behaviour - 2023“.
Opširnije

19.5.2023.

Objavljeno Izvješće Europske komisije o zaštiti i provedbi prava intelektualnog vlasništva u trećim zemljama

Europska komisija objavila je 17. svibnja 2023. godine Izvješće o zaštiti i provedbi prava intelektualnog vlasništva u trećim zemljama. U Izvješću se utvrđuju zemlje izvan Europske unije (treće zemlje) u kojima, slijedom provedenih analiza i rezultata javnog savjetovanja, stanje zaštite i provedbe prava intelektualnog vlasništva nije na zadovoljavajućoj razini.
Opširnije

17.5.2023.

EU Promatračnica EUIPO-a objavila poziv za dodjelu financijske potpore

Peti poziv namijenjen je za dodjelu financijske potpore aktivnostima usmjerenim jačanju javne svijesti o intelektualnom vlasništvu. Zahtjevi se podnose EUIPO-u koristeći elektronički obrazac za prijavu (e-obrazac) najkasnije do 31. svibnja 2023. g. u 13:00 sati (po lokalnom vremenu). Detaljni uvjeti ovog poziva objavljeni su u Smjernicama za podnositelje.
Opširnije

5.5.2023.

Preporuka Europske komisije o borbi protiv internetskog piratstva sportskih i drugih sadržaja prenošenih uživo

Europska komisija usvojila je 4. svibnja 2023. godine Preporuku o tome kako se boriti protiv internetskog piratstva sportskih te drugih događaja koji se prenose uživo, kao što su koncerti i kazališne predstave.Radi se o neovlaštenim internetskim prijenosima sadržaja zaštićenih autorskim i/ili srodnim pravima koji imaju komercijalni značaj te kojima se izravno nanosi šteta nositeljima prava.
Opširnije

23.2.2023.

Objavljena tri izvješća EUIPO-a

Obavještavamo vas o tri nova izvješća koje je objavio Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO).
Opširnije

20.1.2023.

Javno savjetovanje Europske komisije o suzbijanju neovlaštenih internetskih prijenosa sadržaja koji se prenose uživo

Prema programu rada Europske komisije (dalje: Komisije) za 2023. godinu, Komisija će usvojiti  preporuku koja će sadržavati instrumente za suzbijanje nezakonitih prijenosa događanja uživo, posebice sportskih događaja.
Opširnije

8.12.2022.

Europska komisija objavila „Popis za nadziranje krivotvorenja i piratstva“

Europska komisija objavila je radni dokument njezinih stručnih službi pod nazivom „Popis za nadziranje krivotvorenja i piratstva“ (engl. "Counterfeit and Piracy Watch List“).
Opširnije

30.9.2022.

Objavljena studija EUIPO-a o utjecaju zaštite intelektualnog vlasništva na mala i srednja poduzeća

U okviru aktivnosti obilježavanja desete godišnjice djelovanja EU Promatračnice pri  EUIPO-u objavljen je prigodni video sadržaj o radu EU Promatračnice te  treće izdanje studije “Intelektualno vlasništvo u 2022. godini – pokazatelji za mala i srednja poduzeća“
Opširnije

Ispiši stranicu