Stop krivotvorinama

Božićna medijska kampanja o šteti koja nastaje u gospodarstvu zbog krivotvorenja i piratstva

Foto : Carina RH

S obzirom da se bliži blagdansko vrijeme i kupnja božićnih darova, Europska promatračnica za povrede prava intelektualnog vlasništva pri Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavila je tom prigodom još jednom upozoravajuće podatke o šteti koju trpi gospodarstvo Europske unije zbog krivotvorenja i piratstva. Ovom objavom  želi se još jednom upozoriti građane da budu oprezni i na temelju ovih informaciju svjesno postupaju kada obavljaju božićnu kupovinu pri odabiru i kupnji darova za svoje bližnje.

Iz većeg broja istraživanja koja je proveo EUIPO između ožujka 2015. i rujna 2016. godine proizlazi podatak da se zbog prisutnosti krivotvorenih proizvoda na tržištu EU-a svake godine izgubi više od 48 milijardi EUR-a odnosno 7,4 % ukupnih prihoda od prodaje u devet obuhvaćenih industrijskih sektora, a to su: kozmetički proizvodi i proizvodi za osobnu njegu, odjeća, obuća i odjevni dodaci, sportska oprema, igračke i igre, nakit i ručni satovi, ručne torbice, snimljena glazba, jaka alkoholna pića i vina te farmaceutski proizvodi. Svake se godine u gospodarstvu EU-a izgubi i dodatnih 35 milijardi eura zbog neizravnog utjecaja krivotvorenja i piratstva u tim sektorima.

Zbog gubitaka u prodaji izravno je izgubljeno ili nije otvoreno 500 000 radnih mjesta u tim sektorima u EU-u, a ako se uzmu u obzir i neizravne posljedice krivotvorina na druge sektore, u drugim područjima gospodarstva EU-a izgubi se dodatnih 290 000 radnih mjesta. Što se tiče učinka na javne financije, ukupni godišnji gubici proračunskih prihoda nastalih kao posljedica krivotvorenja i piratstva u tih devet sektora procjenjuju se na 14,3 milijarde eura, u obliku izgubljenog poreza na dobit, PDV-a i trošarina.

Podaci za Republiku Hrvatsku pokazuju kako izravni gubitak nastao kao posljedica krivotvorenja i piratstva u devet navedenih sektora iznosi 261 milijun eura godišnje, odnosno 8,9 % prodaje u tim sektorima, a izravno je izgubljeno više od 4200 radnih mjesta u tim sektorima. Također, relativni gubici prodajnih prihoda i radnih mjesta uzrokovani krivotvorenjem u Hrvatskoj su iznad prosjeka EU-a, a najviše je pogođen sektor proizvodnje ručnih torbica.

Detaljni podaci o učincima krivotvorenja i piratstva u devet obuhvaćenih sektora dostupni su na sljedećoj poveznici.

 

Datum novosti: 5.12.2016.

Ispiši stranicu