Stop krivotvorinama

Objavljen novi broj glasila EU Promatračnice za povrede prava intelektualnog vlasništva

Foto : FreeImages.com/Keith Syvinski

Obavještavamo vas da je Europska promatračnica za povrede prava intelektualnog vlasništva (EU Promatračnica) koja djeluje pri Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavila novo izdanje svoga glasila „The Observatory Newsletter” (listopad, 2016.).

Glasilo sadrži izvještaj s Plenarnog sastanka EU Promatračnice, održanog u sjedištu EUIPO-a 28. i 29. rujna 2016. godine.

Nadalje, u glasilu je objavljena vijest o početku rada portala Agorateka, putem kojeg građani EU-a mogu na internetu lakše pronaći zakonite digitalne sadržaje poput glazbe, knjiga, filmova, serija, video-igara i sportskih događaja, a koji za sada sadrži zakonitu ponudu sadržaja iz Francuske, Velike Britanije, Latvije i Portugala. U glasilu je objavljena i vijest o tome da je EU Promatračnica na svojoj internetskoj stranici objavila odgovore iz 28 država članica EU-a na petnaest najčešće postavljanih pitanja iz područja autorskog i srodnih prava vezana uz korištenja u digitalnom okruženju, koje postavljaju potrošači.

Također, iz glasila proizlazi i vijest o tome kako je započela s radom IPC3 koalicija (Intellectual Property Crime Coordinated Coalition), kao zasebna organizacijska jedinica unutar Europol-a koja se temelji na suradnji Europol-a i EUIPO-a, a kojoj je svrha dodatno ojačati kapacitete u borbi protiv krivotvorenja i piratstva te pružiti operativnu i tehničku podršku nadležnim tijelima u provedbi prava intelektualnog vlasništva u Europskoj uniji i izvan nje.

U glasilu su predstavljene i nove studije koje su u području zaštite i provedbe prava intelektualnog vlasništva objavljene u proteklih nekoliko mjeseci, a o njihovoj objavi i najvažnijim zaključcima zainteresirana javnost izvješćivana je i na ovim internetskim stranicama.

Glasilo je dostupno na sljedećoj poveznici.

Datum novosti: 24.10.2016.

Ispiši stranicu