Stop krivotvorinama

Objavljeni rezultati istraživanja o negativnim učincima krivotvorenja u farmaceutskoj industriji

Europska promatračnica za povrede prava intelektualnog vlasništva pri EUIPO-u objavila je devetu u nizu ekonomskih studija koje se bave utjecajem problema povreda prava intelektualnog vlasništva u pojedinim industrijskim sektorima u Europskoj uniji, pod izvornim nazivom: „The economic cost of IPR infringement in the pharmaceutical industry“.

Studija pruža uvid u podatke o posljedicama krivotvorenja u farmaceutskoj industriji koja za potrebe ove studije podrazumijeva proizvodnju farmaceutskih proizvoda te trgovinu na veliko tim proizvodima. Uvodni dio studije daje uvid u stanje farmaceutske industrije u EU navodeći kako je najveći proizvođač farmaceutskih proizvoda u EU Njemačka nakon čega slijede Irska, Francuska i Italija.

Iz studije proizlazi kako gubici od prodaje na razini EU zbog proizvodnje krivotvorenih farmaceutskih proizvoda iznose 10,2 milijarde eura godišnje, a najviši su u Italiji, nakon čega slijede Španjolska pa Njemačka. Gubici od prodaje koji su posljedica krivotvorenja u ovoj industriji na godišnjoj razini u zemljama EU-a iznose u prosjeku 4,4% od zakonite prodaje farmaceutskih proizvoda, a s prodajnim gubicima povezan je i izravni gubitak od 37.700 radnih mjesta pri čemu je najveći gubitak radnih mjesta u Njemačkoj.

Studija razmatra i indirektne negativne učinke na druge segmente gospodarstva u EU koji su posljedica krivotvorenja u farmaceutskoj industriji te navodi podatak o ukupnom gubitku od 90.900 radnih mjesta ako se uzmu u obzir i radna mjesta u sektoru dobavljača koji trpe posljedice krivotvorenja u ovoj industriji. Također, godišnji gubitak koji trpe države zbog nezakonitih aktivnosti u farmaceutskoj industriji zbog neplaćanja poreza na razini 28 država članica EU-a se procjenjuje na 1,7 milijardi eura godišnje.

Studija je dostupna na sljedećoj poveznici.

 

Datum novosti: 30.9.2016.

Ispiši stranicu