Stop krivotvorinama

Objavljeno novo izdanje glasila EU Promatračnice za povrede prava intelektualnog vlasništva

Obavještavamo vas da je Europska promatračnica za povrede prava intelektualnog vlasništva (dalje: EU Promatračnica) koja djeluje pri Uredu za harmonizaciju na unutrašnjem tržištu (OHIM) objavila novo izdanje svoga glasila  „The Observatory's newsletter” (travanj, 2015.).

U ovom broju predstavljena je nova baza podataka OHIM-a o djelima siročadi (Orphan Works) i početna iskustva ovlaštenih institucija u korištenju ove baze. Djela siročad su ona djela čiji stvaratelji nisu poznati ili se njihove stvaratelje, unatoč pažljivoj potrazi ovlaštene institucije, ne može pronaći. Tako, primjerice, The British Library procjenjuje da bi se čak do 40% građe koja se nalazi u njezinom arhivu moglo smatrati djelima siročadi. Digitalizacija ove građe ukazuje se vrlo značajnom u kontekstu očuvanja europske kulturne baštine.

Glasilo sadrži i intervju s gđom. Michele Coninsx, predsjednicom Eurojusta (The European Union's Judicial Cooperation Unit), vezano uz problematiku kaznenih djela kojima se povrjeđuju prava intelektualnog vlasništva, te o suradnji OHIM-a i Eurojusta na zajedničkim projektima.

U glasilu možete pronaći i osvrt na istraživanje vezano uz ekonomske posljedice krivotvorenja proizvoda u industriji kozmetičkih proizvoda i proizvoda za osobnu njegu.

U glasilu se obrađuju i druge teme vezane uz provedbu prava intelektualnog vlasništva.

Glasilo EU Promatračnice možete pronaći na slijedećoj poveznici.


 

Datum novosti: 28.4.2015.

Ispiši stranicu