Stop krivotvorinama

Svjetski dan borbe protiv krivotvorina - 8. lipnja 2016.

Foto : Carina RH

Na inicijativu Globalne mreže za borbu protiv krivotvorina (Global Anti-Counterfeiting Group (GACG) Network), već osamnaestu godinu za redom obilježava se Svjetski dan borbe protiv krivotvorina s ciljem podizanja razine javne svijesti na ovaj rastući društveni problem.

Svjetski dan borbe protiv krivotvorina ove godine obilježava se 8. lipnja. U svjetlu održavanja dvaju važnih sportskih događaja – Olimpijskih igara u Brazilu te Europskog prvenstva u nogometu u Francuskoj (EURO 2016) - ovogodišnji Svjetski dan borbe protiv krivotvorina u znaku je borbe protiv krivotvorenih proizvoda u području sporta.

Iako u današnje vrijeme gotovo da i nema industrije koja nije pogođena problemom krivotvorenja proizvoda, što donosi ne samo značajne gubitke prihoda za te industrije, nego i gubitke radnih mjesta te gubitke u državnim proračunima zbog izostanka prihoda od poreza i doprinosa koje podrazumijeva legitimno poslovanje, značajno je podsjetiti ovom prigodom na najvažnije rezultate studije pod nazivom „Ekonomska cijena povrede prava intelektualnog vlasništva u  industriji sportskih proizvoda“ (izvorni naziv „The economic cost of IPR infringement in sports goods, koju je objavila Europska promatračnica za povrede prava intelektualnog vlasništva.

Prema rezultatima navedene studije zemlje s najvećim brojem proizvođača sportske opreme na teritoriju Europske unije su Italija, Njemačka i Francuska, te njihovi proizvodi čine 55% ukupne proizvodnje u ovom industrijskom sektoru u Europskoj uniji. U sektoru sportskih proizvoda, prema istraživanjima iz 2012. godine, zaposleno je oko 43.000 radnika u Europskoj uniji, a 4.271 poduzeće bilo je uključeno te godine u proizvodne djelatnosti ovoga sektora. Izravni gubici ovog industrijskog sektora zbog prodaje krivotvorina na razini cijele Europske unije procjenjuju se na oko 500 milijuna eura godišnje (6,5% ukupnih prihoda sektora). S time su povezani i gubici radnih mjesta, koji se procjenjuju na 2.800  izgubljenih radnih mjesta unutar cijele Europske unije. Tablica na str. 14. studije prikazuje podatak i o gubicima ovoga sektora procijenjenim za Republiku Hrvatsku, koji iznose 3 milijuna eura.

Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) naglašava da su inovacije i kreativnost ključni pokretači u svijetu sporta. Tako novi izumi donose tehnološke prednosti u izradi sportske opreme (od tenisica, preko kostima za plivače, pa sve do teniskih reketa), a žigovi i industrijski dizajn kao prava intelektualnog vlasništva doprinose da se važni sportski događaji, timovi i natjecatelji jasno obilježe i time se na osobit način razlikuju jedni od drugih. Isto tako, da bi ljubiteljima sporta širom svijeta omogućili neposredno praćenje svih sportskih događaja, potrebna su značajna financijska, tehnička i organizacijska ulaganja organizacija za radiodifuziju, a povrat uloženih sredstava ostvarit će od prihoda od emitiranja sportskih događaja što im omogućava sustav zaštite  autorskog i srodnih prava koja stoga imaju značajnu ulogu i u sportu.

Ne treba zaboraviti da posebnu zaštitu u okviru prava intelektualnog vlasništva uživa i poznati simbol Olimpijskih igara, u svrhu čega je uspostavljen i posebni međunarodni ugovor - Nairobijski ugovor o zaštiti olimpijskog simbola- kojeg je i Republika Hrvatska članica od 2004. godine.

Zbog široke popularnosti sporta problem krivotvorenja sportskih proizvoda sveprisutan je, pa tako nije zaobišao ni Hrvatsku. Carinska uprava Ministarstva financija Republike Hrvatske, koja obavlja nadzor nad uvozom i domaćim tržištem proizvoda, redovito bilježi najveće količine zaplijenjenih krivotvorenih proizvoda upravo u području odjeće i dodataka odjeći, među kojima značajan udio upravo čine sportski proizvodi. Kako ne bi kao potrošači bili dovedeni u zabludu i tako bili oštećeni u svojim pravima da za svoj novac dobiju legalan proizvod primjerene kvalitete, uz mogućnost korištenja zajamčenih prava potrošača, građane i ovom prilikom upozoravamo da ne kupuju „mačka u vreći“.

Vezano uz rizike od kupnje krivotvorenih proizvoda iz područja sportske industrije, prikazujemo i nekoliko primjera krivotvorenih sportskih proizvoda koje je u okviru provedbe carinskih postupaka oduzela Carinska uprava Ministarstva financija Republike Hrvatske:

Datum novosti: 8.6.2016.


Ispiši stranicu