Stop krivotvorinama

Svjetski dan borbe protiv krivotvorina, 6. lipnja 2018.

Povodom Svjetskog dan borbe protiv krivotvorina, Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavio je Objedinjeno Izvješće o povredama prava intelektualnog vlasništva za 2018. godinu

U proteklih pet godina EUIPO prati gospodarski trošak krivotvorenja u sektorima za koje je poznato da su osjetljivi na povrede prava intelektualnog vlasništva. U novom istraživanju koje je proveo EUIPO pokazalo se da se svake godine zbog krivotvorenja u 13 gospodarskih sektora izgubi 60 milijardi eura, što čini 7,5 % njihovih prihoda od prodaje, što je posljedica prisutnosti krivotvorenih proizvoda* na tržištu. Akumulirani gubici iznose 116 eura po građaninu EU-a godišnje. Budući da zakoniti proizvođači proizvode manje nego što bi proizvodili kad ne bi bilo krivotvorenja, pa zapošljavaju i manje radnika, u tim se sektorima izravno gubi i 434 000 radnih mjesta.

U izvješću se procjenjuje da se godišnje u Hrvatskoj u predmetnih 13 sektora zbog krivotvorenja gubi 12,6 % izravne prodaje. To godišnje iznosi oko 398 milijuna eura (3 milijarde kn), odnosno 94 eura (716 kn) po stanovniku Hrvatske. Trinaest sektora u kojima je provedeno istraživanje jesu: kozmetika i osobna njega; odjeća, obuća i modni dodaci; sportski proizvodi; igračke i igre; nakit i satovi; ručne torbice i prtljaga; snimljena glazba; žestoka pića i vino; lijekovi; pesticidi; pametni telefoni, akumulatori i gume.

*Krivotvorenim proizvodom smatra se svaki onaj proizvod, uključujući i njegovu ambalažu, koji je bez odobrenja nositelja prava na žig označen jednakim žigom ili žigom koji se od njega bitno ne razlikuje, i koji time povrjeđuje prava nositelja toga žiga.

Izvršni sažetak Izvješća
Infografike


O Svjetskom danu borbe protiv krivotvorina

Svjetski dan borbe protiv krivotvorenja obilježava se od 1998. godine u lipnju svake godine na inicijativu Svjetske mreže protiv krivotvorina (Global Anti-Counterfeiting Network (GACG)) kako bi se podigla javna svijest o šteti koja nastaje krivotvorenjem.

 

Datum novosti: 6.6.2018.

Ispiši stranicu