Stop krivotvorinama

U Rovinju 03.07.2013. održana akcija „Stop krivotvorinama i piratstvu“

U Rovinju je 03. srpnjau organizaciji nadležnih tijela državne uprave i organizacija koje sudjeluju u mehanizmu koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva, održana zajednička edukativna akcija„Stop krivotvorinama i piratstvu“.

Svrha ove akcije je podizanje razine javne svijesti o negativnim društvenim posljedicama krivotvorenja i piratstva te o sustavu provedbe prava intelektualnog vlasništva.

Akciju su organizirali Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Carinska uprava Ministarstva financija, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa, Državni inspektorat, kao i udruge nositelja prava intelektualnog vlasništva HDS ZAMP, BOA, HUZIP, ZAPRAF, BSA , APAW i drugi.

Rovinj je peta postaja na putu ove velike nacionalne akcije, dosad održane u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Akcija se sastoji od informativno-promotivnih te umjetničko-zabavnih sadržaja kroz koje su se građani imali priliku upoznati s problemom i rizicima krivotvorenja i piratstva, te sustavom zaštite intelektualnog vlasništva.

Posebnost akcije u Rovinju je i održavanje predstave za najmlađe „Tko je to izumio“ teatra Tirena, koja govori o 25 izuma izumitelja s područja Hrvatske bez kojih bi svakodnevni život bio nezamisliv.  

Građani i brojni gosti Rovinja cijelog su se dana mogli informirati o opasnostima krivotvorenih proizvoda i piratstva, naučiti prepoznati krivotvorene proizvode i ujedno osvojiti zanimljive nagrade.

Na informacijskom štandu bili su izloženi razni krivotvoreni i piratski proizvodi koje su nadležna tijela oduzela prilikom provedbe prava, kao i originalni proizvodi, te su carinski i policijski službenici, zajedno s djelatnicima Državnog inspektorata i ostalih organizacija građane educirali o tome kako razlikovati krivotvorene i piratske proizvode od originalnih. Uz to građanima su također ukazivali na štete i opasnosti za zdravlje, sigurnost i gospodarstvo koje uzrokuju proizvodnja, promet i uporaba krivotvorenih proizvoda, osobito kada se radi o proizvodima kao što su lijekovi, hrana, kozmetički proizvodi, obuća i odjeća, ručni alati i drugi električni proizvodi, ili pak piratiziranje glazbe, računalnih igara, filmova i dr.

Glazbenici i udruge koje brinu o poštivanju prava glazbenika posebno su pogođeni problemom piratstva. Zato su nastupi grupa Radio Aktiv, Šajeta i Gustafi bili popraćeni  i njihovim izjavama kojima su građanima objašnjavali da im poštivanjem njihovih prava omogućavaju da dobiju naknadu za svoj rad, te im time omogućava daljnji kreativni rad.

Datum novosti: 5.7.2013.

Ispiši stranicu