U Zagrebu, u trgovačkom centru City Center One East, 16.2.2013., održana je još jedna akcija „Stop krivotvorinama i piratstvu“

U subotu 16.2.2013. je u Zagrebu, u trgovačkom centru City Center One East, u organizaciji nadležnih tijela državne uprave i organizacija koje sudjeluju u mehanizmu koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva, održana zajednička edukativna akcija „Stop krivotvorinama i piratstvu“. Akciju su organizirali Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Carinska uprava Ministarstva financija, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa, Državni inspektorat, kao i udruge nositelja prava intelektualnog vlasništva HDS ZAMP, BOA, HUZIP, ZAPRAF, BSA, APAW i drugi. Svrha ove akcije je podizanje razine javne svijesti o negativnim društvenim posljedicama krivotvorenja i piratstva te o sustavu provedbe prava intelektualnog vlasništva.

Na informacijskom štandu bili su izloženi razni krivotvoreni i piratski proizvodi koje su nadležna tijela oduzela prilikom provedbe prava, kao i originalni proizvodi, te su carinski i policijski službenici, zajedno s djelatnicima Državnog inspektorata i ostalih organizacija građane educirali o tome kako razlikovati krivotvorene i piratske proizvode od originalnih. Uz to građanima su također ukazivali na štete i opasnosti za zdravlje, sigurnost i gospodarstvo koje uzrokuju proizvodnja, promet i uporaba krivotvorenih proizvoda, osobito kada se radi o proizvodima kao što su lijekovi, hrana, kozmetički proizvodi, obuća i odjeća, ručni alati i drugi električni proizvodi, ili pak piratiziranje glazbe, računalnih igara, filmova i dr.

Uz informacije koje su mogli dobiti neposredno od službenika nadležnih tijela, građani i posjetitelji trgovačkog centra su se o problemu krivotvorenja i piratstva te zaštiti i provedbi prava intelektualnog vlasništva mogli upoznati i putem mnogobrojnih informativnih i promidžbenih materijala. Tako su primjerice mogli saznati što su i kako se štite žig i industrijski dizajn kojima se označavaju proizvodi kako bi ih potrošači mogli identificirati na tržištu, što je dozvoljeno činiti a što nije s glazbom na Internetu, što je to autorsko pravo i kako se i zašto štiti i sl. Uz to mogli su naučiti i kako prepoznati krivotvorene proizvode, zašto je to uopće bitno, kako se zaštititi i kome se obratiti u slučaju sumnje na krivotvorenu robu.

Akcija je privukla interes građana svih uzrasta koji su u velikom broju posjećivali štand, a u prigodnim igrama u kojima su pokušavali prepoznati krivotvorene predmete od originalnih mogli su i osvojiti originalne proizvode i druge nagrade. Također, mogli su sudjelovati i u anketi o krivotvorenju i piratstvu.

Uz nastup DJ-a i prigodni glazbeni program voditelj je bio Dražen Turina Šajeta, koji je i sam kao glazbenik upućen i zainteresiran za podizanje svijesti građana o poštivanju intelektualnog vlasništva.

Datum novosti: 18.2.2013.