Nova kampanja UN-a u cilju jačanja svijesti o opasnostima od krivotvorina i njihovoj povezanosti sa međunarodnim organiziranim kriminalom

Ured Ujedinjenih naroda za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) 14. siječnja ove godine, pokrenuo je kampanju u cilju jačanja svijesti o opasnostima od krivotvorina i njihovoj povezanosti sa međunarodnim organiziranim kriminalom.

U sklopu kampanje pod nazivom „Krivotvorine: Ne ulažite u organizirani kriminal“ izrađen je informativni spot pod nazivom „Look Behind“ koji se može pogledati ovdje. Cilj je ove kampanje ukazati potrošačima na činjenicu da krivotvoreni proizvodi godišnje generiraju više od 250 milijuna USD, te da iza proizvodnje krivotvorina stoje kriminalne skupine koje se na taj način financiraju, pa se stoga kupnjom krivotvorina sponzoriraju druge, ozbiljnije kriminalne radnje. Potrošače se navodi da razmisle o posljedicama kupnje krivotvorina te im se dodatno ukazuje i na zdravstvene i sigurnosne rizike te ekološke i etičke probleme vezane uz ovu nezakonitu djelatnost. Želi se naglasiti da je krivotvorenje zločin sa dalekosežnim posljedicama: od iskorištavanja radnika za proizvodnju krivotvorina, preko štetnih, a moguće i smrtonosnih posljedica koje su vezane uz korištenje takvih proizvoda, do veze krivotvorenja sa financiranjem organiziranog kriminala, te se stoga tiče svih nas.  

Više podataka o samoj kampanji možete pronaći na internetskim stranicama UNODC-a.

Datum novosti: 29.1.2014.