Objavljeni rezultati istraživanja o negativnim učincima krivotvorenja u sektoru odjeće, dodataka odjeći i obuće

Foto: Carina RH

Europska promatračnica za povrede prava intelektualnog vlasništva pri OHIM-u (dalje: EU Promatračnica) objavila je drugu po redu ekonomsku studiju koja se bavi utjecajem problema krivotvorenja proizvoda u pojedinim industrijskom sektorima u Europskoj uniji, pod izvornim nazivom „The economic cost of IPR infringement in the clothing, footwear and accessories sector: report of a pilot study”.
Studija je objavljena na službenim internetskim stranicama EU Promatračnice i dostupna je ovdje.

Studija donosi statističke podatke o izravnim gubicima ovog industrijskog sektora zbog prodaje krivotvorina (odjeće, kako vanjske odjeće tako i donjeg rublja te odjeće za spavanje, dodataka odjeći kao što su kravate, remeni, kape, šeširi, šalovi i rukavice, te obuće i kožnih dijelova obuće) o gubicima radnih mjesta, ali i o gubicima u javnim financijama odnosno u proračunima država, zbog ovakvih nezakonitih djelatnosti. Gubici se ne promatraju samo u sektoru u kojem se istraživanje provodi, nego se razmatraju i indirektni negativni učinci na druge segmente proizvodnje u EU. Sama studija sadrži i detaljan prikaz metodologije koja je korištena u istraživanju.

Na ovo istraživanje, kojem je prethodilo istraživanje u sektoru kozmetike proizvoda za osobnu njegu, nadovezat će se u sljedećih osamnaest mjeseci još 11 dodatnih istraživanja EU Promatračnice u drugim industrijskim sektorima, za koje je poznato da su ugroženi problemom krivotvorenja (sektor lijekova, alkoholnih pića, cigareta, automobilskih dijelova, igara i igračaka, satova, nakita itd.). Rezultati svih ovih studija koje se rade prema ujednačenoj metodologiji dati će cjelovitu i objektivnu sliku problema krivotvorenja i ukupnog negativnog učinka povreda prava intelektualnog vlasništva na sve dionike sustava i na društvo u cjelini.

 

Datum novosti: 23.7.2015.