Objavljeni rezultati istraživanja o negativnim učincima krivotvorenja u sektoru igračaka i igara

Foto: Carina RH

Europska promatračnica za povrede prava intelektualnog vlasništva pri OHIM-u (dalje: EU Promatračnica) objavila je četvrtu u nizu ekonomskih studija koje se bave utjecajem problema krivotvorenja proizvoda u pojedinim industrijskim sektorima u Europskoj uniji, pod izvornim nazivom „The economic cost of IPR infringement in toys and games”.

Objavljena studija obuhvaća proizvode kao što su lutke, akcijske figure, plišane životinje, igre na ploči, glazbeni instrumenti igračke, modeli vlakova, slagalice (puzzle), a ne obuhvaća konzole niti softver za video igre.

U uvodnom dijelu studije navode se podaci za 2012. godinu iz kojih proizlazi da je ukupna potrošnja igračaka i igara u zemljama EU-a po proizvođačkoj cijeni iznosila 10,6 milijardi eura. U istoj je godini u ovom sektoru bilo zaposleno otprilike 53.000 radnika, a najznačajniji proizvođač je bila Njemačka s 40% (2,7 milijarde eura) ukupne proizvodnje. U EU ova industrija obuhvaća 5.200 poduzeća pri čemu 99% čine mala i srednja poduzeća od čega pak 90% čine mikro poduzeća.

Procijenjeni izravni gubici u EU uslijed krivotvorenja u sektoru igračaka i igara iznose do 12,3% potrošnje (1,4 milijardi eura) godišnje. U tablici na stranici 16 studije nalaze se procijenjeni izravni gubici za sve zemlje EU-a, uključujući i Republiku Hrvatsku, u kojoj gubici vezani za sektor igračaka i igara iznose 4 milijuna eura godišnje. S ovim gubicima povezan je i gubitak od procijenjenih 6.150 radnih mjesta u EU, pri čemu najveći gubitak bilježi Njemačka (1.563) i Velika Britanija (623).

Studija nadalje navodi kako zbog krivotvorenja gubitke trpe i drugi sektori u gospodarstvu te je godišnji prosjek takvih neizravnih gubitaka za razdoblje od 2007.-2012. godine iznosio 850 milijuna eura. Uz to, studija navodi i ukupni gubitak državnih prihoda, koji se u grubo procjenjuje na iznos od 370 milijuna eura. Sama studija sadrži i detaljan prikaz metodologije koja je korištena u istraživanju.

Ovakva istraživanja EU Promatračnice nastavit će se i u predstojećem razdoblju te će buduće studije obuhvatiti ostale sektore koji su osjetljivi na povrede prava intelektualnog vlasništva kao što su satovi i nakit, lijekovi, računala, auto dijelovi, duhan i alkohol i dr.

Studija je dostupna na sljedećoj poveznici.
 

Datum novosti: 15.12.2015.