Objavljeni rezultati istraživanja o negativnim učincima krivotvorenja u sektoru proizvodnje nakita i satova te ručnih torbica i putnih torbi

Foto: Carina RH

Europska promatračnica za povrede prava intelektualnog vlasništva pri OHIM-u (dalje: EU Promatračnica) objavila je petu i šestu u nizu ekonomskih studija koje se bave utjecajem problema krivotvorenja proizvoda u pojedinim industrijskim sektorima u Europskoj uniji, pod izvornim nazivima: „The economic cost of IPR infringement in jewellery and watches“ i „The economic cost of IPR infringement in handbags and luggage“.

Objavljene studije obuhvaćaju proizvode kao što su nakit, imitacije nakita (modni nakit) i satove te ručne torbice i putne torbe.

Studije donose statističke podatke o gubicima u ovim industrijskim sektorima zbog prodaje krivotvorina. Gubici u sektoru proizvodnje nakita i satova na godišnjoj razini u Europskoj uniji iznose 13,5% ukupne potrošnje, što čini gubitak prihoda od 1,9 milijardi eura, dok u sektoru proizvodnje ručnih torbica i putnih torbi gubici iznose 12,7% odnosno 1,6 milijardi eura gubitka prihoda. Prodajni gubici posljedično dovode do gubitka 15 000 radnih mjesta u sektoru nakita i satova i 12 100 radnih mjesta u sektoru ručnih torbica i putnih torbi u Europskoj uniji. Krivotvorenjem proizvoda obuhvaćenih ovim studijama najviše je pogođena Italija. Studije razmatraju i indirektne negativne učinke koje krivotvorenje u navedenim sektorima ima na druge gospodarske sektore kao i utjecaj ovih problema na javne financije.

Studije sadrže i detaljan prikaz metodologije koja je korištena u istraživanju.

Studije su dostupne na sljedećim poveznicama:
The economic cost of IPR infringement in jewellery and watches
i
The economic cost of IPR infringement in handbags and luggage“.
 

Datum novosti: 12.2.2016.