Stop krivotvorinama

Igračke

Igračke također pripadaju proizvodima koji su vrlo često predmet krivotvorenja. U potrošačkom društvo u kojem živimo, djeca su laka meta proizvođača krivotvorenih igračaka.
Neke od popularnih igračaka krivotvore se u cijelosti, ali je češća situacija zloupotreba (krivotvorenje) zaštićenih žigova kako bi se obilježile krivotvorene igračke kakve nositelj žiga uopće ne proizvodi ili čiju proizvodnju nije odobrio ugovorom o licenci. Često se takvi proizvodi kopiraju i prodaju pod znakom koji je vrlo sličan originalnom (primjerice, zamjenjujući samo jedno slovo, djelić crteža ili glavnog lika).
Osim što se takvim krivotvorenjem nanosi šteta proizvođaču odnosno nositelju žiga originalnog proizvoda, upotreba krivotvorenih igračaka predstavlja znatan zdravstveni rizik. U industriji igračaka propisani su visoki standardi kvalitete i sigurnosti, čije poštivanje je podvrgnuto uređenom sustavu kontrole.  Nasuprot tome, s obzirom na nepostojanje kontrole pri proizvodnji i stavljanju krivotvorenih proizvoda na tržište upitna je ne samo kvaliteta proizvoda,  nego i njegova sigurnost po zdravlje i život djece.
U proizvodnji krivotvorenih igračaka često se koriste zabranjene sirovine, kao što su azo-bojila, ftalati i druge opasne kemikalije koje su dokazano štetne po ljudsko zdravlje, a koje krivotvoritelji koriste zbog značajno niže cijene i široke dostupnosti na tržištima gdje se krivotvorine proizvode.
Temeljem provedenih javnih studija procjenjuje se da 12 posto ukupnog tržišta igračaka u Europi otpada na krivotvorine. Glavne zemlje proizvodnje krivotvorenih igračaka su Kina i Turska.

 

Ispiši stranicu