Stop krivotvorinama

Lijekovi i medicinski proizvodi

Prisutnost krivotvorenih proizvoda za zdravlje na tržištu posljednjih je godina u porastu u cijelom svijetu. Osobito je sveprisutan trend krivotvorenja lijekova te se procjenjuje da samo tržište krivotvorenih lijekova danas predstavlja 10 posto ukupne globalne trgovine lijekovima.
Krivotvoreni lijekovi i medicinski proizvodi postaju sve veći problem u svijetu budući da ugrožavaju zdravlje pacijenata i predstavljaju javnozdravstveni rizik. U otkrivanje i sprječavanje trgovine takvim proizvodima uključena su regulatorna tijela za lijekove i medicinske proizvode, policija, carina, inspekcijske službe, pravosudna tijela i sama farmaceutska industrija.

Pojava krivotvorenih  lijekova u pravilu je rezultat djelovanja organiziranog kriminala koji u svrhu nelegalnog stvaranja dobiti plasira na tržište lažne lijekove, ne vodeći pri tom računa o njihovoj kvaliteti odnosno posljedicama za potrošače. Hrvatski Zakon o lijekovima definira krivotvoreni lijek kao lijek koji je u cilju prijevare krivo označen s obzirom na identitet i /ili podrijetlo, a može sadržavati ispravne ili krive sastojke, biti bez djelatnih tvari ili sadržavati pogrešne količine djelatnih tvari te biti u krivome ili krivotvorenom pakovanju. Krivotvoren može biti izvorni (inovativni) lijek kao i istovrsni (generički) lijek. Pojam krivotvorenja ne odnosi se na legitimnu proizvodnju generičkih lijekova.
U Republici Hrvatskoj propisano je da se lijekovi smiju kupovati isključivo u ovlaštenim maloprodajama: u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima, gdje se nalaze samo oni lijekovi koji imaju odobrenje Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), što znači da su prošli sve potrebne prethodne provjere kakvoće, sigurnosti primjene i djelotvornosti.
U Hrvatskoj do sada nije zabilježena pojava krivotvorenih lijekova u ovlaštenim lancima opskrbe, odnosno u legalnoj distribucijskoj mreži koju čine javne i privatne ljekarne, bolničke ljekarne, veleprodaje lijekova i specijalizirane prodavaonice za promet na malo lijekovima. Dakle, u ovlaštenim prodajnim mjestima u Hrvatskoj nije zabilježen niti jedan slučaj pojave krivotvorenog lijeka jer svi lijekovi prije dolaska na ova prodajna mjesta moraju prethodno proći obveznu provjeru kakvoće, sigurnosti i djelotvornosti pri HALMED-u.
S druge strane, na crnom tržištu (internet, oglasnici, elektronska pošta i sl.) ponekad se jave lijekovi koji potječu iz drugih zemalja i koji nemaju odobrenje za stavljanje u promet u Hrvatskoj te su kao takvi upitne kvalitete i sigurnosti.
U razvijenim zemljama najveću opasnost za prodaju krivotvorenih lijekova predstavlja internet, koji krivotvoriteljima omogućuje pristup milijunima korisnika. Danas na internetu postoji veliko ilegalno tržište krivotvorenih proizvoda koji mogu biti opasni po život i zdravlje korisnika. Budući da internet nije kontroliran, nije provjerena ni kakvoća ni podrijetlo lijekova koji se ondje oglašavaju.  Procjenjuje se da je više od polovice lijekova koji se oglašavaju putem interneta krivotvoreno. Najčešće se putem interneta ilegalno oglašavaju i prodaju lijekovi za liječenje erektilne disfunkcije, lijekovi za mršavljenje, potom anabolici, analgetici te antibiotici i drugi antiinfektivi. Kupnjom lijekova na ilegalnom tržištu korisnici izlažu svoje zdravlje i život velikom riziku.
Stoga, u cilju zaštite korisnika, hrvatsko zakonodavstvo ne dozvoljava kupnju lijekova internetom.

 

Ispiši stranicu